ВАЛЮТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ВАЛЮТНІ ОБМЕЖЕННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Антонюк, Оксана; Катаєва, Світлана (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядаються особливості валютного регулювання та необхідність встановлення валютних обмежень в умовах сьогодення. Стаття присвячена дослідженню теоретичних та практичних аспектів валютного регулювання та валютних обмежень, визначення його впливу на стабільність економічної системи. У науковому дослідженні обґрунтовано необхідність валютного регулювання як основи забезпечення стабільності фінансової системи, захист інтересів держави та учасників валютних правовідносин. Розглянуто принципи правового валютного регулювання в Україні та доведено, що Національний банк України здійснює ключову роль у впровадженні цих принципів, впливаючи на валютний контроль, видає нормативні акти, встановлює правила для банків та інших фінансових установ, а також регулює зміни економічної ситуації в країні. Ключовими суб’єктами валютного регулювання, окрім Національного банку України, є також і банківські установи, фінансові, лізингові та страхові компанії, кредитні спілки, фізичні та юридичні особи (підприємства, установи та організації). В першу чергу основний нормативно-правовий документ, відповідно до якого здійснюється валютне регулювання є Закон України «Про валюту та валютні операції». Доведено, що валютні обмеження є необхідними в умовах нестабільності в країні. Визначені валютні обмеження, які направленні на забезпечення макроекономічної стабільності, контроль за валютними операціями для запобігання нелегальному виведенню капіталу, регулювання попиту і пропозиції на валютному ринку, запобігання спекулятивним діям, які можуть негативно вплинути на курс національної валюти та захист золотовалютних резервів країни. Визначені проблеми та запропоновані перспективи розвитку валютного регулювання в Україні. Так як валютне регулювання є важливим інструментом економічного та політичного розвитку держави, забезпечення прозорості валютного ринку доцільно визначити напрями його покращення в сучасних умовах.