СИСТЕМНИЙ АУДИТ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ (НА ПРИКЛАДІ СУБ’ЄКТІВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ) - Наконечний, Костянтин; Єремія, Ганна; Паламарюк, Марія (Сталий розвиток економіки, 2025)
В умовах сучасного ринку, де ресторанний бізнес постійно змінюється під впливом глобалізаційних процесів, змінюються також і вимоги до управління персоналом. Сучасний ресторанний бізнес України вимагає ефективного управління персоналом, що стає ключовим фактором конкурентоспроможності. У статті розглянуто роль HR-менеджменту, зокрема системний аудит управління персоналом, який допомагає виявити сильні та слабкі сторони кадрової політики. Проаналізовано методи підбору, адаптації, мотивації та утримання працівників, а також вплив корпоративної культури на стабільність колективу. Окрему увагу приділено сучасним технологіям управління персоналом, що сприяють автоматизації процесів. Визначено основні виклики галузі та перспективи розвитку HR-стратегій, які дозволять ресторанам оптимізувати кадрову політику, покращити рівень обслуговування й забезпечити довгостроковий успіх на ринку.