ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ КОРПОРАТИВНОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТА ІСТОРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЇЇ ГЕНЕЗИ - Засадний, Богдан; Подзігун, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дослідження присвячено висвітленню теоретичних засад та сутнісних характеристик корпоративної звітності підприємства. Для досягнення окресленої мети нами було здійснено порівняльний аналіз поглядів сучасних українських авторів і дослідників на сутність та основні історичні етапи розвитку інституту корпоративної звітності підприємства. Зокрема, було виявлено, що частина вітчизняних авторів ототожнює поняття «корпоративна звітність» та «інтегрована звітність», і таке ототожнення пов’язано з тим, що корпоративна звітність по суті інтегрує в собі ряд фінансово-економічних, статистичних та соціальних показників, а також показники стійкості його бізнес-моделі і його стратегію. Дослідження еволюції інституту корпоративної звітності дало змогу виокремити шість історичних етапів його розвитку, перший з яких розпочався ще у 1840 році. Проте значний поштовх до розвитку інституту корпоративної звітності відбувся внаслідок світової фінансової кризи 2007-2008 рр., коли було виявлено, що інститут публічної фінансової звітності не задовольняє усіх вимог широкого спектру користувачів; практика ж формування нефінансової звітності набула широкої популярності після 2020 року. Також було виявлено, що з метою забезпечення поєднання фінансової та нефінансової інформації в єдиній корпоративній звітності у світовій практиці нині сформовано новітні глобальні стандарти сталого розвитку – МСФЗ S1 «Загальні вимоги до розкриття фінансової інформації, пов’язаної зі сталим розвитком» і МСФЗ S2 «Розкриття інформації, пов’язаної з кліматом».