РОЛЬ І МІСЦЕ АУДИТУ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ - Мелень, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена ключовій ролі аудиту у системі державного фінансового контролю, який забезпечує перевірку ефективності, законності та доцільності використання фінансових ресурсів державного сектору. Аудит є одним із найважливіших інструментів державного управління фінансами, оскільки сприяє прозорості, підзвітності та раціональному використанню бюджетних коштів. Метою дослідження є виявлення ролі та місця аудиту в системі державного фінансового контролю. В результатах дослідження розкрито ключову роль аудиту в системі фінансового контролю, що полягає у перевірці та аналізі органом державного фінансового контролю фактичного стану справ щодо законного та ефективного використання державних чи комунальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, функціонування системи внутрішнього контролю.