МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЄКТНИХ РИЗИКІВ ДЛЯ СТАЛОЇ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КОМПАНІЇ - Черненко, Юрій; Бородін, Богдан (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті розглядається поведінка компанії в ситуації невизначеності і ризику. Розкрито сутність поняття ризику, визначено відмінності ризику від проблеми. Розглянуто ймовірність джерела виникнення ризиків, сутність ризику і його функції. Наведено види проєктних ризиків, виходячи з місця кожного ризику ви системі менеджменту компанії: технічні, організаційні, фінансові, часові, ризики, пов’язані з якістю, ризики з боку стейкхолдерів, зовнішні ризики. Приділено окрему увагу моделюванню ризиків, як це процесу створення моделей, які дозволяють оцінити, аналізувати та прогнозувати можливі ризики в різних сферах діяльності компанії. Визначено, що успішність сучасних проєктів полягає у розумінні керівників проєктів управляти ризиками через їх моделювання. Обґрунтовано моделювання майбутніх ризиків як один із інструментів реалізації стратегії сталого розвитку компанії.