ОПТИМІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ ТНК ЗА РАХУНОК УДОСКОНАЛЕННЯ ТРАНСФЕРТНОЇ ПОЛІТИКИ ТНК - Мукан, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджуються сучасні підходи до трансфертного ціноутворення транснаціональних корпорацій (ТНК) як ключового інструменту податкового планування та оптимізації податкового навантаження. Проаналізовано основні методи та моделі трансфертного ціноутворення, зокрема метод порівняльної неконтрольованої ціни, метод ціни перепродажу, витратний метод, метод розподілу прибутку та метод чистого прибутку. Визначено їхній вплив на зниження податкових зобов’язань компаній, а також розглянуто потенційні ризики, пов’язані з можливими порушеннями податкового законодавства, агресивною податковою оптимізацією та посиленням регуляторного контролю. Досліджено основні підходи до податкового регулювання трансфертного ціноутворення на міжнародному рівні та в окремих юрисдикціях. Розглянуто зростаючу роль податкових органів у боротьбі з ухиленням від оподаткування через трансфертне ціноутворення, а також механізми автоматичного обміну податковою інформацією. Визначено виклики, які постають перед ТНК у зв’язку зі змінами законодавства та впровадженням нових правил звітності щодо трансфертних операцій. Особливу увагу приділено питанням удосконалення трансфертної політики ТНК у контексті глобалізації, цифровізації бізнесу та посилення вимог до прозорості фінансових операцій. Досліджено роль сучасних технологій, таких як штучний інтелект, автоматизовані системи аналізу даних та блокчейн, у процесах моніторингу та контролю за трансфертним ціноутворенням. Визначено, що ефективне використання цифрових рішень сприяє зниженню податкових ризиків, покращенню взаємодії з податковими органами та підвищенню точності фінансового аналізу. На основі отриманих результатів сформульовано рекомендації щодо вдосконалення трансфертної політики ТНК, які включають розробку прозорих та обґрунтованих механізмів трансфертного ціноутворення, адаптацію внутрішніх процедур до змін у податковому регулюванні, використання сучасних інструментів для аналізу фінансових потоків та забезпечення відповідності міжнародним стандартам. Запропоновані заходи спрямовані на досягнення балансу між оптимізацією податкового навантаження та дотриманням вимог податкового законодавства, що сприятиме підвищенню фінансової стійкості компаній, мінімізації податкових ризиків та посиленню їх конкурентних позицій у глобальному економічному середовищі.