ОЦІНКА РИЗИКІВ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ - Хетагурова, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті висвітлено доцільність оцінки ризиків з метою підвищення результативності внутрішнього контролю. Одним із ключових аспектів ефективного внутрішнього контролю є оцінка ризиків. З метою підвищення ефективності внутрішнього контролю на підприємствах проведено оцінювання ризиків діяльності шляхом аналізу існуючих методів й методик. В результаті порівняння методів, зокрема відокремлення їх переваг та недоліків з метою оцінки ризиків, обрано статистичний, аналітичний, нормативний методи та метод оцінки фінансової стійкості підприємств. Встановлено, що на підприємствах найбільш оптимальним для використання є нормативний метод оцінювання ризиків. Визначено систему основних показників, що впливають на рівень ризикованості підприємств. Здійснено інтегральну оцінку ризиків діяльності підприємств. За результатами аналізу розроблено методику оцінювання ризиків діяльності підприємств для впровадження її у діючу практику.