МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА ЗА ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВИМ ПІДХОДОМ - Бойчук, А.Б. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Розроблення та наукове обґрунтування механізму управління інноваційною діяльністю підприємства за програмно-цільовим підходом, який найкраще би забезпечував досягнення поставлених цілей через виконання сформованих завдань. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою проведеного дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених за досліджуваною тематикою, українська нормативно-правова база. У процесі дослідження використано такі методи наукового пізнання: порівняння та узагальнення – для теоретичного узагальнення, уточнення понятійного апарату, формування висновків; аналогії, групування та аналізування – для розроблення та теоретичного обґрунтування механізму управління інноваційною діяльністю підприємства; графічний – для наочного відображення результатів дослідження. Результати. Розглянуто сутність програмно-цільового підходу до управління інноваційною діяльністю на підприємстві, яка полягає у спрямованості в майбутнє, цільовій орієнтації, динамічності і локальній централізації управління. Визначено та охарактеризовано принципи програмно-цільового підходу, зокрема: цілісність, системність, результативність, узгодженість цілей, сталість цілей, адекватність, точність, відповідальність, наукова обґрунтованість, контрольованість, співставність та ефективність. Запропоновано механізм управління інноваційною діяльністю підприємства, який базується на програмно-цільовому підході до управління та складається із шести етапів: цільового, передпрограмного, програмного, організаційно-практичного, контрольно- діагностичного та результуючого. Наукова новизна. Запропоновано механізм управління інноваційною діяльністю підприємства за програмно-цільовим підходом, який, на відміну від інших, дає змогу забезпечувати стабільну динаміку інноваційного розвитку через досягнення цілей підприємства та створення умов для ефективної його діяльності у довгостроковій перспективі. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані у практичній діяльності промислових підприємств України, які здійснюють розроблення та реалізацію інноваційних програм.