АУДИТ РОЗРАХУНКІВ З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ, ПОКУПЦЯМИ ТА ЗАМОВНИКАМИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА - Кібиш, Олександра (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується роль аудиту розрахунків з постачальниками, покупцями та замовниками як важливого інструменту для оцінки фінансового стану підприємства. Аудит розрахунків забезпечує не лише підтвердження достовірності фінансової звітності, але й виявлення потенційних ризиків, що можуть вплинути на ефективність управлінських рішень. Розглянуто основні етапи аудиту, включаючи планування, виконання та оформлення результатів перевірки. Визначено джерела інформації, такі як первинні документи і бухгалтерські регістри, та об’єкти перевірки, що охоплюють всі господарські операції підприємства. Підкреслено значення своєчасного виявлення проблем в обліку розрахунків для покращення фінансового планування та управління. Зокрема, аудит допомагає забезпечити відповідність облікової політики вимогам законодавства, що є критично важливим для стабільного функціонування підприємства в умовах динамічного ринку. Висновки свідчать про те, що систематичний аудит розрахунків сприяє підвищенню прозорості фінансових операцій і зменшенню ризиків фінансових втрат.