ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ КЛАСТЕРІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ВПЛИВУ ТА ОЦІНКА РИЗИКІВ - Мазний, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти формування регіональних кластерів у сільському господарстві України. Проаналізовано комплекс факторів, що впливають на процес кластероутворення, включаючи виробничі, ресурсні, інфраструктурні, наукові, освітні та фінансові чинники. Систематизовано основні ризики, пов’язані з розвитком аграрних кластерів, та запропоновано підходи до їх мінімізації. Встановлено, що успішне формування кластерів залежить від збалансованого розвитку всіх складових, включаючи спеціалізацію виробництва, розвиток інфраструктури, впровадження інновацій та забезпечення фінансової підтримки. Основними результатами дослідження є розроблена система оцінки впливу різних факторів на кластероутворення, виявлення критичних ризиків для розвитку аграрних кластерів та обґрунтування необхідності комплексного підходу до управління кластерними ініціативами. Особлива увага приділена питанням взаємодії між різними учасниками кластера, включаючи виробників, переробників, науково-дослідні установи та освітні заклади. Визначено, що ключовими викликами для розвитку кластерів є забезпечення сталого використання природних ресурсів, адаптація до кліматичних змін, подолання інфраструктурних обмежень та посилення інноваційної складової.