ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ДОСТАТНОСТІ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ БАНКУ - Ткачук, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто сутність і особливості оцінки достатності власного капіталу банку. Відзначено, що саме достатній обсяг власного капіталу є визначальним фактором масштабів і напрямів активних операцій банку й забезпечення платоспроможністі, ліквідності та фінансової стійкості банку. Наведено неоднозначні підходи в тлумаченні сутності достатності власного капіталу банку. Сформульовані передумови необхідності формування банками достатнього власного капіталу в сучасних умовах фукціонування. Здійснена оцінка достатності власного капіталу АТ «Правекс банк» згідно Базельських рекомедацій. Проаналізована динаміку складових регулятивного капіталу банку (основного й додаткового). Наведено ключові зміни у вимогах достатності власного капіталу для банків у 2024р. та відображено їх практичну імплиментацію в діяльності АТ «Правекс банк». Акцентовано увагу на величині сукупної експозиції банка під ризиком та її елементах.