ПЕРСПЕКТИВИ ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ БІЗНЕС-СТРУКТУР ЧЕРЕЗ ЕКОЛОГІЧНЕ ОПОДАТКУВАННЯ - Дуляба, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто роль екологічного оподаткування у забезпеченні гармонійного розвитку бізнес-структур. Визначено його значення як інструменту державного регулювання, що сприяє зменшенню негативного впливу підприємств на довкілля та стимулює їх до впровадження екологічно чистих технологій. Проаналізовано вплив екологічних податків на інвестиційну політику підприємств, їх конкурентоспроможність і фінансову стійкість. Особлива увага приділена необхідності екологічних інновацій як ключового чинника сталого розвитку. Висвітлено міжнародний досвід екологічного оподаткування, його переваги та виклики. Запропоновано напрями формування механізму ефективного використання екологічного податку та підтримки екологічних інновацій, що сприятиме розвитку екологічно відповідального бізнесу та економіки загалом.