ОБЛІКОВО ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ КЛАСИФІКАЦІЇ ТА ОЦІНКИ АКТИВІВ У СИСТЕМІ ВИМОГ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ ОБЛІКУ - Мельничук, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто та узагальнено результати історикологічного аналізу терміну «оцінка», здійснено порівняння видів оцінок об’єктів бухгалтерського обліку та запропоновано уніфікований перелік оцінок об’єктів бухгалтерського обліку на окремих стадіях облікового процесу як за національними стандартами так і міжнародними. На основі розглянутих підходів до класифікації оцінок у обліку проведено розмежування окремих видів оцінок, а саме «ринкова вартість» та «справедлива вартість». Особлива увага приділяється стандартам МСФЗ та П(С)БО, які визначають методи визнання, переоцінки та амортизації активів. Досліджується відображення інформації про оцінку активів в обліковій політиці та фінансовій звітності підприємств для прийняття управлінських рішень. Запропоновані рекомендації щодо класифікації активів для забезпечення прозорості фінансової інформації.