ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ - Панкова, Алла; Вельможко, Костянтин (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено вирішальний вплив інноваційного розвитку промисловості на стимулювання економічного зростання в Україні, особливо в умовах тривалого конфлікту та необхідності повоєнного відновлення. Досліджено багатогранний зв’язок між інноваціями, продуктивністю, конкурентоспроможністю та експортним потенціалом, підкреслюючи ключову роль інновацій у забезпеченні економічного відновлення та сталого зростання. У дослідженні проаналізовано сучасний стан інноваційної діяльності на українських промислових підприємствах, виявлено ключові перешкоди та можливості. Підкреслено серйозні виклики, що постають через обмежені інвестиції в дослідження та розробки, обмежений доступ до фінансування, нестачу кваліфікованого персоналу, нерозвинену інноваційну інфраструктуру та недостатній захист інтелектуальної власності. Визнано вплив тривалого конфлікту, який призвів до руйнування виробничих потужностей, порушення ланцюгів поставок та втрати кваліфікованої робочої сили, що ще більше ускладнює прагнення до інноваційного зростання. Спираючись на усталені теоретичні рамки, такі як модель "Потрійної спіралі", розглянуто складну взаємодію між університетами, промисловістю та урядом у сприянні розвитку інноваційних екосистем. Підкреслено необхідність посилення співпраці та передачі знань між цими суб’єктами для полегшення впровадження досліджень у комерційне використання. Крім того, критично оцінено роль державної політики у стимулюванні промислових інновацій, проаналізовано ефективність існуючих механізмів підтримки та визначено напрямки вдосконалення. Підкреслено важливість створення сприятливого інвестиційного клімату, вдосконалення регуляторних рамок та сприяння прозорому управлінню для залучення як вітчизняних, так і іноземних інвестицій в інноваційні ініціативи. Шляхом вивчення міжнародного передового досвіду та успішних тематичних досліджень, досліджено стратегії адаптації та впровадження ефективної інноваційної політики, адаптованої до унікальних обставин України. Підкреслено потенціал використання світового досвіду та партнерських відносин для прискорення технологічного прогресу та підвищення конкурентоспроможності в стратегічних секторах. На завершення, в статті обґрунтовано необхідність комплексного та багатогранного підходу до відродження інновацій в Україні. Підкреслено нагальну потребу інвестувати в розвиток людського капіталу, розширення доступу до фінансування, посилення захисту прав інтелектуальної власності та сприяння культурі співпраці між науковими колами, промисловістю та урядом. Впроваджуючи ці рекомендації, Україна може розкрити свій інноваційний потенціал, підвищити конкурентоспроможність промисловості та прокласти шлях до сталого економічного зростання та процвітання в умовах сьогодення.