ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ЧЕРЕЗ ПОДАТКОВІ МЕХАНІЗМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Огренич, Юлія; Аношіна, Софія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Проведене дослідження дозволило з’ясувати важливість управління фінансами на підприємствах як передумови забезпечення конкурентоспроможності, розвитку в умовах цифровізації, фінансової стабільності, платоспроможності та формування позитивного іміджу. Визначено, що податкова політика на рівні держави є важливим інструментом впливу на роботу підприємств через податкове законодавство, податкову систему, податкові пільги, податковий контроль. Доведено, що податкова політика на рівні підприємства є інструментом оптимізації податкового навантаження та своєчасного виконання грошових зобов’язань, що впливає на витрати і доходи підприємств. З’ясовано, що податкова політика впливає на показники діяльності промислових підприємств, тобто фінансову стійкість, платоспроможність, рентабельність. Проаналізовано показники фінансової стійкості, платоспроможності підприємства ТОВ «Сільпо-фуд» та розглянуто рівень податкового навантаження. Проаналізовано вплив податкової політики на конкурентоспроможність підприємств та розглянуто роль податкових пільг. Досліджено напрями податкової політики підприємств. Враховуючи роль промислових підприємств у розвитку економіки через створення робочих місць, експортні надходження, податкові надходження визначено важливість запровадження податкових стимулів, державних грантів, субсидій та кредитних програм для стимулювання відновлення і розвитку підприємств. Проведено порівняння динаміки податкових надходжень в Україні та країнах ЄС. Сформовано заходи покращення управління фінансами підприємств та напрями вдосконалення податкової політики. Визначено, що управління фінансами через податкову політику сприятиме попередженню випадків ухилення від сплати податків, оптимізації податкового навантаження, використанню податкових пільг, що забезпечить підвищення фінансової стійкості. Доведено важливість цифровізації податкової системи, використання інструментів оптимізації податкового навантаження, вдосконалення податкової політики на рівні держави, що сприятиме відновленню економіки країни через стабілізацію роботи підприємств.