ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ГАЛУЗІ: МЕТОДИЧНИЙ ТА ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТИ - Калюжна, Ю.В.; Дубовик, А.П. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Удосконалення методики оцінювання інвестиційної привабливості галузей промисловості з точки зору портфельних інвестицій. Методика дослідження. Для досягнення визначеної мети застосовувався комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: статистичний метод обробки даних, метод групування, порівняння – для представлення змін у тенденціях розвитку галузей машинобудування, а також соціальних факторів впливу; аналізу, синтезу, індукції, дедукції, абстрагування – для узагальнення існуючих та формування нових теоретико-методичних положень щодо специфіки врахування та оцінювання факторів впливу на інвестиційну привабливість галузі машинобудування; економіко-математичного моделювання – для розробки та удосконалення методичних підходів щодо оцінювання інвестиційної привабливості галузей. Результати. Розглянуто проблему оцінювання інвестиційної привабливості галузі промисловості з метою здійснення портфельних інвестицій. Удосконалено методичний підхід для її визначення та оцінювання на основі наявних фінансових результатів діяльності підприємств галузі та соціального потенціалу регіону. Для оцінювання фінансових результатів компанії запропоновано використати скорингові індекси. Оцінено інвестиційну привабливість галузі промисловості «Машинобудування: виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устаткування» та «Металургійне виробництво». Наукова новизна. Удосконалено методику оцінювання інвестиційної привабливості галузей промисловості, яка, на відміну від існуючих, ґрунтується на скорингових індексах фінансової стійкості та ринкової потужності компанії і враховує фактори впливу соціального потенціалу регіону, що формує науково-практичне підґрунтя для прийняття управлінських рішень для здійснення портфельних інвестицій. Практична значущість. Запропонована методика дає змогу уніфікувати оцінювання інвестиційної привабливості галузей промисловості, зменшуючи витрати на збір та обробку даних, замінюючи побудову специфічних моделей для кожної галузі оцінюванням фінансових результатів діяльності підприємств галузі та соціального потенціалу регіону. Виконуючи оцінювання запропонованим методом, отриманий набір показників може бути використано у часових рядах чи інших моделях прогнозування. Метод може бути розширено за допомогою показників політичної ситуації в регіоні або країні, а також із врахуванням впливу існуючих бар’єрів на ринку. Відсутність необхідності побудови додаткових специфічних моделей дозволяє масштабувати метод для оцінювання інших галузей економіки.