МІСЦЕВИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК У ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ УКРАЇНИ - Варченко, Ольга; Крисанов, Дмитро; Варченко, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядаються ключові аспекти місцевого економічного розвитку територіальних громад (ТГ) України в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Особливу увагу приділено аналізу Методики та Програми комплексного відновлення територіальних громад, розробленої в рамках проєкту USAID DOBRE. Проаналізовано основні виклики та перешкоди, що стоять перед місцевим економічним розвитком. Запропоновано диференційований підхід до розбудови ТГ залежно від їхнього статусу: тимчасово окуповані, деокуповані, тилові та опорні території. Узагальнено ключові напрями активізації економічного розвитку ТГ, серед яких: розробка і впровадження стратегій місцевого розвитку, стимулювання ділового середовища, залучення міжнародних фінансових ресурсів та впровадження інноваційних підходів до відновлення постраждалих територій.