ДЕМОГРАФІЧНІ ВИКЛИКИ ТА ТРАНСФОРМАЦІЯ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН СІЛЬСЬКОГО РИНКУ ПРАЦІ - Дегтярь, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено демографічні виклики та трансформацію соціально-трудових відносин на сільському ринку праці України в умовах військової агресії. Проаналізовано динаміку чисельності сільського населення у довоєнний період та виявлено стійку тенденцію до її скорочення - за 2000-2022 роки чисельність зменшилася на 3,62 млн осіб, а частка в загальній структурі населення знизилася до 30,3%. Досліджено статево-вікову структуру сільського населення та встановлено значний гендерний дисбаланс у старших вікових групах, де кількість жінок суттєво переважає кількість чоловіків, особливо у віковій групі 80 років і старше. Виявлено проблему низької частки молоді (21,5%) та високої частки населення старшого віку (24,3%). Охарактеризовано вплив військових дій на соціально-трудові відносини, зокрема через внутрішню міграцію населення, мобілізацію працездатного населення та необхідність адаптації аграрних підприємств до нових умов господарювання. Визначено основні проблеми сучасного сільського ринку праці та запропоновано можливі шляхи їх вирішення. Особливу увагу приділено питанням соціального захисту вразливих категорій населення та відновлення зруйнованої інфраструктури у деокупованих сільських територіях.