СТРАТЕГІЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТВАРИННИЦЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ: ЦІНОВИЙ ФАКТОР - Ковбаса, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено стратегічні перспективи розвитку експортного потенціалу тваринницької продукції України на ринку ЄС з акцентом на ціновому факторі. Проведено порівняльний аналіз цінової динаміки на продукцію тваринництва (велика рогата худоба, свині, молоко) у країнах ЄС та Україні за період 2023-2024 років, який виявив значні цінові диспропорції: вартість великої рогатої худоби в ЄС перевищує українські показники у 2,5-3 рази, свинини та молока – більш ніж удвічі. Основними результатами дослідження є визначення та систематизація ключових факторів впливу на формування експортної ціни, а також розробка відповідних механізмів подолання їх негативного впливу. Встановлено, що стратегія розвитку експортного потенціалу має базуватися не лише на ціновій конкурентоспроможності, але й на якісних характеристиках продукції, диверсифікації асортименту, впровадженні інноваційних технологій та розвитку партнерських відносин з європейськими імпортерами. Особливу увагу приділено зростаючому попиту на органічну та екологічно чисту продукцію в ЄС як можливості для цінової диференціації та отримання преміальних цін українськими виробниками.