РОЛЬ ЕТИКИ В КОНКУРЕНТНІЙ БОРОТЬБІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА РЕПУТАЦІЮ ТА СТІЙКІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЇ - Вараксіна, Олена; Сазонова, Тетяна; Жигилій, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується роль етичних аспектів конкуренції в сучасному бізнес-середовищі, оскільки вони формують не лише конкурентну поведінку компаній, а й впливають на розвиток ринкових відносин. Доведено, що встановлення та дотримання етичних норм у конкурентній боротьбі сприяє формуванню справедливих умов, запобігає зловживанням і шахрайству. Компанії, які дотримуються етичних принципів, отримують конкурентні переваги завдяки зростанню довіри споживачів, покращенню іміджу та стабільності партнерських відносин. Визначено, що чесна конкуренція стимулює інновації, підвищує якість продукції та мінімізує юридичні й фінансові ризики. Етичні принципи в конкуренції є не лише засобом дотримання правових норм, а й важливим чинником довгострокової конкурентоспроможності компаній. В умовах глобалізації дотримання етичних стандартів є необхідною передумовою для стійкого розвитку бізнесу та його адаптації до динамічних змін ринку.