ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Соломенний, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується поняття інтелектуально-інноваційних технологій (ІІТ) як рушійної сили розвитку суспільства та економіки в умовах цифрової трансформації. Визначено ключові характеристики ІІТ: інноваційність, інтелектуальну складову, цифровізацію, адаптивність і гнучкість. Проведено класифікацію ІІТ за галузевим спрямуванням, рівнем інноваційності, ступенем використання штучного інтелекту, впливом на суспільство та бізнес-моделями. Висвітлено основні виклики впровадження ІІТ, зокрема питання кібербезпеки, етичні аспекти, необхідність підвищення кваліфікації працівників, законодавчі бар’єри та ризики автоматизації робочих місць. Проаналізовано перспективи розвитку ІІТ у контексті їхнього впливу на глобальну конкурентоспроможність, ефективність бізнесу, модернізацію виробництва, освіти та науки.