МЕТОДОЛОГІЯ АУТСОРСИНГУ З ОБЛІКУ І ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ТА ГРАНТОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ЗАКЛАДІВ - Баланюк, Іван; Кузьмін, Тетяна; Шкромида, Віталій; Гнатюк, Тарас; Рига, Богдан (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто поняття аутсорсингу з обліку та внутрішнього аудиту. Обґрунтовано основні чинники, які впливають на організацію обліку і внутрішнього аудиту витрат та грантову діяльність, а саме: умови гранту, юридичне поле; податкові аспекти; бюджетування грантових коштів; звітність по використанню грантових коштів; оцінка рівня ризиків та прогнозування заходів щодо зниження їх настання. Основна увага приділяється впровадженню аутсорсингу у функції обліку та внутрішнього аудиту, що дозволяє оптимізувати фінансові процеси, забезпечити прозорість використання грантових коштів і знизити ризики порушень. Оскільки точність та відповідність вимогам донорів є ключовими аспектами грантової діяльності, автори акцентують увагу на методології аутсорсингу, яка включає вибір надійних партнерів, захист конфіденційної інформації та оптимізацію витрат. Визначено основні елементи методології аутсорсингу з обліку і внутрішнього аудиту у системі управління витратами та грантовою діяльністю закладів та проведено їх порівняльну характеристику. Висвітлено перспективи подальших досліджень у сфері аутсорсингу та управління витратами та грантовою діяльністю.