СТАНОВЛЕННЯ «СРІБНОГО» ТА КРОСКУЛЬТУРНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА: ГЕНДЕРНИЙ ТА ВІКОВИЙ АСПЕКТ ІНСТИТУТУ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ - Краус, Наталія; Краус, Катерина; Поченчук, Галина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Якісний розвиток інституту соціального капіталу є важливим в часи воєнного та повоєнного відновлення економіки країни. Становлення “срібного” та кроскультурного підприємництва є складовими економічної відбудови України, забезпечення зайнятості, економічної активності країни. Мета статті полягає в тому, щоб визначити основні аспекти становлення “срібного” бізнесу і кроскультурного підприємництва, визначити їх характерні особливості, представити актуалізацію соціальних цінностей, гендерного, вікового, ментального та культурного аспектів. Для досягнення визначеної мети в роботі використано методи аналізу і синтезу, групування, узагальнення, порівняння, що дозволили комплексно опрацювати наукові здобутки з питань інклюзивного розвитку “срібного” і кроскультурного бізнесу. В статті обґрунтовано місце та роль інституту соціального капіталу в становленні “срібного” і кроскультурного підприємництва. Зазначено детермінанти розвитку даних видів бізнесу. Автори запропонували власне розуміння кроскультурного підприємництва, зазначивши, що в даному виді підприємництва співробітники повинні зважати на факт того, що поведінка та дотримання бізнес-правил можуть різнитися і в кроскультурному підприємництві потрібно застосовувати гнучкий підхід у бізнес-управлінні та враховувати поточні ситуації, можливі постійні зміни. Розглянуто гендерну та інклюзивну складові відкриття кроскультурного та “срібного” бізнесу. Представлено ланцюг взаємодії ключових складових процесу розвитку “срібного” бізнесу та кроскультурного підприємництва. Практична цінність дослідження полягає в акцентуванні того, що інклюзивний розвиток кроскультурного підприємництва досягається через розширення співпраці, посилення інституту корпоративної й міжособистісної довіри, усунення етнічних конфліктів. В умовах воєнного стану назріла необхідність соціальної мобільності для людей старшого віку. Науковці стоять на позиції того, що розвиток інклюзивного “срібного” підприємництва сприяє зайнятості серед населення України, особливо людей третього віку.