ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ОБОРОТНИХ НЕМОНЕТАРНИХ АКТИВІВ - Візіренко, С.В.; Резніченко, О.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Вивчення процесу організації обліку оборотних немонетарних активів підприємства. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети і вирішення поставлених завдань використано наступний інструментарій методів наукового дослідження: діалектичний метод пізнання – для уточнення поняття завдання організації обліку оборотних немонетарних активів, визначення етапів аналізу оборотних немонетарних активів; аналітико-монографічний – при вивченні літературних джерел; системно-аналітичний метод – при дослідженні законодавчих чи інших нормативно-правових актів з питань організації обліку оборотних немонетарних активів; методи опису, конкретизації, формалізації – при визначенні основних завдань організації обліку оборотних немонетарних активів, етапів аналізу оборотних немонетарних активів; абстрактно-логічний метод – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Обґрунтовано, що облікова політика підприємства повинна включати: визнання та види оборотних немонетарних активів, склад та структуру їх; первинні бухгалтерські документи; методи оцінки надходження та вибуття оборотних немонетарних активів відповідно П(С)БО 9 «Запаси»; відповідальні особи за контроль, рух та використання оборотних немонетарних активів; відповідальні особи за аналіз оборотних немонетарних активів. Наукова новизна. Обґрунтовано пропозиції щодо вдосконалення елементів облікової політики шляхом доповнення їх переліку таким елементом, як аналіз оборотних немонетарних активів, що забезпечить раціональну організацію обліку на підприємстві. Практична значущість. Отримані результати дослідження спрямовані на вирішення проблеми організації обліку оборотних немонетарних активів і можуть бути використані підприємствами для організації обліку оборотних немонетарних активів підприємства та аналізу ефективності їх використання.