ОЦІНКА ТА АНАЛІЗ РИЗИКІВ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Касьянова, Валерія; Ломачинська, Ірина; Шарай, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дослідження присвячене аналізу ризиків виробничої діяльності в умовах воєнного стану та розробці математичних методів для формалізації процесу їх виявлення на ранніх стадіях підвищення рівня небезпеки. В умовах воєнного стану підприємства стикаються зі значними загрозами, які впливають на весь спектр виробничих ризиків. Серед основних загроз можна виділити: ракетно-бомбові удари по інфраструктурі, порушення логістичних ланцюгів, знищення контрагентів, зменшення купівельної спроможності населення, зростання інфляції, подорожчання кредитів та дефіцит трудових ресурсів. Воєнні ризики змушують переглянути концептуальні підходи до ризик-орієнтованого менеджменту: змінити організацію виробничих процесів, підходи до планування, прогнозування та оцінки додаткових витрат. Аналіз таких загроз повинен охоплювати всі етапи та напрями діяльності підприємства. В зв’язку з цим необхідно чітко класифікувати воєнні ризики на прямі та опосередковані, а також оцінювати вплив усієї сукупності військових загроз. У рамках дослідження були виявлені особливості воєнних ризиків, розроблено математичний апарат для їх оцінки та формалізації виявлення на початкових етапах, що сприяє підвищенню адаптивної спроможності підприємств і забезпечує їх виживання. Прямі воєнні ризики, такі як ракетно-бомбові удари, пропонується аналізувати за допомогою часових рядів. Один ряд характеризує удари по підприємствах певної галузі, інший – по регіонах, де знаходиться підприємство. Оцінювання в реальному часі дозволяє ідентифікувати аперіодичні гармонійні коливання, що перевищують фоновий рівень. Для формалізації виявлення таких коливань запропоновано використовувати фрактальний аналіз, індекс Герста, методику R/S-аналізу та «клітинковий» метод обчислення фрактальної розмірності, кластерний аналіз. Прогнозування діяльності підприємств в умовах високої невизначеності воєнних ризиків здійснюється із застосуванням методу «випадкового дощу». Розроблені математичні методи дозволяють своєчасно виявляти та оцінити ризики, забезпечуючи гнучке управління виробничими процесами та підвищення стійкості підприємств.