АДАПТАЦІЯ СИСТЕМ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ДО СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Скрипник, Світлана (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню адаптації систем управлінського обліку до сучасних викликів, таких як цифрова трансформація, глобалізація та інтеграція ESG-факторів. Розглянуто використання цифрових технологій (Big Data, штучний інтелект, ERP-системи) для автоматизації збору та обробки даних, підвищення ефективності управлінських рішень та зменшення операційних витрат. Особлива увага приділена інтеграції міжнародних стандартів звітності (GRI, SASB, IFRS) та методів обліку вуглецевого сліду для забезпечення прозорості та відповідальності перед інвесторами та стейкхолдерами. Наведено практичні приклади зарубіжних та вітчизняних компаній, які успішно впроваджують інноваційні підходи до управлінського обліку. Визначено основні переваги адаптації систем управлінського обліку, включаючи формування інтегрованого мислення, краще розуміння ризиків та можливостей, а також підвищення конкурентоспроможності на міжнародному рівні.