РОЛЬ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У ПІДТРИМЦІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ БУДІВНИЦТВА: МАКРОЕКОНОМІЧНІ ПІДХОДИ ТА ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ - Стеценко, Сергій; Ковтун, Антон; Немтирєв, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті висвітлено роль державної політики у забезпеченні сталого розвитку будівництва через застосування макроекономічних підходів та фінансових інструментів. Зазначено, що ефективна державна політика є ключовим чинником у забезпеченні сталого розвитку будівельної галузі, оскільки вона визначає умови для поєднання економічних, екологічних та соціальних інтересів. Розглянуто динаміку державних видатків на будівництво та виявлено потребу у стратегічних змінах у державній політиці. Проаналізовано показники будівельної діяльності в Україні, які демонструють значні коливання, зокрема скорочення частки будівництва у валовому внутрішньому продукті, зниження кількості діючих суб’єктів господарювання та працівників у галузі. Підкреслено необхідність перегляду державної політики з акцентом на відновлення будівельної інфраструктури та підтримку сталого розвитку в умовах кризових ситуацій.