ОБГРУНТУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ САДІВНИЦТВА В УКРАЇНІ З УРАХУВАННЯМ ПРИТАМАННИХ ЙОМУ РИЗИКІВ - Мірзоєва, Тетяна; Жарун, Олена; Коротєєв, Микола (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті зосереджено увагу на перспективах розвитку такого нішевого напряму агробізнесу в Україні, як садівництво. Виявлено, що економічна привабливість садівництва зумовлюється тим, що виробники галузі створюють високу додану вартість і забезпечують надходження до бюджету. Приділено увагу економічному механізму розвитку галузі, в основі якого – державні програми підтримки. Досліджено сучасний стан виробництва кісточкових і зерняткових культур в Україні впродовж 2019-2023 рр. у розрізі площ насаджень, урожайності та валових зборів за категоріями господарств. Разом із тим, розвиток галузі гальмується низкою ризиків, серед яких, як найбільш вагомі, виокремлені економічні, фінансові, цінові, кадрові, виробничі, логістичні, технологічні та агротехнологічні, а також кліматичні ризики. Запропоновано розвиток садівництва планувати за напрямами, що відповідають основним ризикам галузі.