ЦІННІСНІ КОМПЕТЕНЦІЇ: ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ЦІЛЯМИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ В ІННОВАЦІЙНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Швець, Василь; Харін, Сергій; Іванова, Марина; Бойченко, Микола; Папіж, Юлія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Зазначається, що, згідно з даними міжнародних організацій, зокрема, програми Copernicus – важливого елемента спостереження за кліматом у рамках Європейського Союзу, у 2024 році у світі спостерігалися безпрецедентні глобальні температури, які значно перевищували високі температурні показники 2023 року. 2024 р. також став першим роком, коли середня температура явно перевищила 1,5 °C порівняно з доіндустріальним рівнем – поріг, встановлений Паризькою угодою для зниження ризиків та наслідків зміни клімату. Зазначається, що за минулий рік перевищено безліч рекордних за всю історію показників, зокрема, за рівнем парникових газів, за температурою повітря та поверхні моря, що сприяло екстремальним явищам, включаючи повені, хвилі тепла та лісові пожежі, поширення пустель, танення льодовиків, повені. Подібні процеси можуть мати вкрай негативні наслідки для людства. У зв’язку з цим питання збереження клімату набувають винятково важливого характеру. У статті вказується також, що прагнення прогресу людства у різних компонентах і проявах цього поняття є найважливішою універсальною цінністю світової цивілізації. Підсумковим документом Саміту зі сталого розвитку в рамках 70-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй «Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року» було затверджено 17 Цілей Сталого Розвитку. Цей Порядок денний є планом дій для людей, планети та процвітання. Його мета полягає також у зміцненні всезагального миру в умовах більшої свободи. Цілі сталого розвитку мають комплексний та неподільний характер і забезпечують зрівноваження трьох вимірів сталого розвитку: економічного, соціального та екологічного. У статті наведено розроблену авторами модель реалізації економічних та енергетичних завдань цілей сталого розвитку, що передбачає менеджмент розвитку економіки, інновацій, освіти, компетенцій, інфраструктури, безпеки, охорони природи, кліматично-нейтральної енергетики в контексті декарбонізації. Зазначені складові відображають найважливіші цінності розвитку людської цивілізації у напрямі гармонії та прогресу. Аналізується хід виконання цілей сталого розвитку, робиться висновок про значне відставання у вирішенні поставлених завдань та необхідності радикального прискорення процесів у рамках їх ефективного менеджменту.