ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ ІЗ ДАВАЛЬНИЦЬКОЮ СИРОВИНОЮ - Шепель, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
Сьогодення диктує все більше викликів щодо організації обліку операцій із давальницькою сировиною. Давальницький продукт вимагає все більших досліджень у сучасних економічних умовах. Давальницька сировина (давальницький продукт) є важливою складовою для ефективного функціонування вітчизняних підприємств. У статті висвітлено дефініції поняття «давальницька сировина» і «операції із давальницькою сировиною». Проаналізовано передумови і схему щодо здійснення операцій із давальницькою сировиною у суб’єктів господарювання. Розроблено структуровану систему управління щодо операцій із давальницькою сировиною. Висвітлено етапи надходження і вибуття давальницького продукту, як для замовника так і для виконавця. Розглянуто основні підходи обліку операцій із давальницькою сировиною (продуктом) з вітчизняними та зарубіжними партнерами. В системі рахунків бухгалтерського обліку відображено операції із давальницькою сировиною та запропоновані шляхи його вдосконалення.