ОБЛІК ВИТРАТ ПО УТРИМАННЮ ЗАСУДЖЕНИХ ТА ПОРЯДОК ЇХ ВІДШКОДУВАННЯ - Очеретько, Л.М.; Потась, А.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Вивчення процесу обліку витрат по утриманню засуджених в установах відбування покарань та порядку їх відшкодування. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження сталинормативно-правові акти з утримання засуджених в установах відбування покарань. Для досягнення поставленої мети використано низку загальних та спеціальних наукових методів дослідження: діалектичний, монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); системного аналізу (при дослідженні нормативно-правових актів з утримання засуджених в установах відбування покарань); графічний (при побудові схеми класифікації витрат по утриманню засуджених в установах відбування покарань). Результати. Розглянуто нормативно-правові акти по утриманню засуджених в установах відбування покарань. Розмежовано витрати по утриманню засуджених в установах відбування покарань на ті, що підлягають відшкодуванню, та ті, що не підлягають відшкодуванню. Розкрито особливості обліку витрат по утриманню засуджених в установах відбування покарань та порядку їх відшкодування. Наукова новизна. Запропоновано практичні рекомендації з організації обліку витрат по утриманню засуджених в установах відбування покарань шляхом розробки Контрольного листа витрат у розрахунку на одного засудженого, застосування якого у практиці установ відбування покарань засудженими набагато посилить контроль за дотриманням належних умов утримання засуджених в місцях позбавлення волі. Практична значущість. Сформовані пропозиції можуть бути використані установами відбування покарань засудженими, що дасть змогу посилити контроль за дотриманням належних умов утримання засуджених в місцях позбавлення волі.