СОЦІАЛЬНО ВІДПОВІДАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Камишникова, Евеліна; Немашкалова, Оксана; Сидоренко, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
Метою цієї статті є теоретичне обґрунтування доцільності та визначення особливостей соціально відповідального управління персоналом підприємств в умовах воєнного стану. Сформовано основні напрями розробки системи соціально відповідального управління персоналом в умовах воєнного стану. Окрему увагу приділено таким питанням, як вдосконалення мотивації персоналу, створення безпечних умов та впровадження психологічної підтримки, вдосконалення умов праці на підприємстві відповідно до сучасних особливостей. Проведено аналіз досвіду вітчизняних підприємств за темою дослідження. На основі отриманих результатів сформовано рекомендації стосовно вдосконалення системи соціально відповідального управління персоналом в умовах воєнного стану. Отримані результати мають важливе наукове та практичне значення та мають допомогти вітчизняним підприємствам успішно впровадити окремі аспекти соціально відповідального управління персоналом під час воєнного стану та у післявоєнний період.