МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ РІВНЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ЗАЛІЗОРУДНОЇ СИРОВИНИ - Лавроненко, Геннадій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто методологічні підходи до оцінки сталого розвитку галузі залізорудної сировини з урахуванням сучасних викликів і концептуальних засад сталого розвитку. Запропоновано алгоритм розрахунку інтегральної оцінки, що включає збір і нормалізацію даних, розрахунок комплексних показників за ключовими підсистемами та визначення інтегрального показника. На основі отриманих результатів проведено розподіл рівнів інтегральної оцінки сталого розвитку галузі та розроблено інтерпретацію для кожного рівня. Здійснено аналіз динаміки інтегрального показника для галузі залізорудної сировини України у 2018-2023 роках. Виявлено основні тенденції, проблеми та визначено пріоритетні напрями вдосконалення управління галуззю. Методика оцінки може бути використана для моніторингу сталого розвитку в галузі, а також для розробки стратегій сталого розвитку на національному та регіональному рівнях.