РОЗРОБКА МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЧНОГО КОНТРОЛІНГУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - Лемешев, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядається стратегічний контролінг як ключовий інструмент ефективного стратегічного управління підприємствами в умовах цифровізації, глобальної конкуренції та змін зовнішнього середовища. Визначено основні проблеми, що стримують його впровадження: недостатнє методичне забезпечення, слабка інтеграція з управлінськими процесами, дефіцит кваліфікованих кадрів та інформаційна фрагментарність. Автор пропонує організаційно-методичний підхід до формування інформаційної бази стратегічного контролінгу, який включає застосування сучасних аналітичних інструментів (SWOT, PESTEL, BSC), цифрових технологій (BI, Big Data) та механізмів моніторингу стратегічних показників. Наголошується на необхідності формування стратегічної культури, розвитку кадрового потенціалу та адаптації міжнародного досвіду до вітчизняних умов.