АНАЛІТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОГО ПЕНСІЙНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ - Мельник, Станіслав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено аналітичну характеристику перспектив розвитку професійного пенсійного страхування в Україні на основі сучасних підходів до стратегічного аналізу, зокрема SWOT, PEST та VRIO-аналізів. Визначено основні сильні та слабкі сторони, можливості та загрози для розвитку професійного пенсійного страхування, а також чинники зовнішнього середовища, що впливають на його ефективність. Особливу увагу приділено сучасним викликам, пов’язаним із економічною нестабільністю, демографічними змінами та необхідністю цифровізації пенсійних процесів. На основі отриманих результатів запропоновано стратегічні напрями розвитку професійного пенсійного страхування, що сприятимуть його інтеграції в загальну систему соціального захисту та підвищенню рівня добробуту працюючого населення.