БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ І КАР’ЄРА: ВІД ІДЕЇ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ - Седікова, Ірина; Палвашова, Ганна (Сталий розвиток економіки, 2025)
Розвиток малого і середнього бізнесу є важливим фактором відбудови України у повоєнний період, становлення середнього класу, зменшення соціальних диспропорцій та напруженості. У статті досліджено взаємозв’язок між бізнес-плануванням, прибутковістю малого та середнього бізнесу та кар’єрним розвитком підприємців. Розглянуто основні чинники успіху, серед яких ринковий попит, конкурентне середовище, ефективність управління, фінансове прогнозування та стратегічне планування. Детально проаналізовано роль бізнес-плану як інструменту мінімізації ризиків, залучення інвестицій і підвищення рентабельності. Окреслено найприбутковіші напрями діяльності, що забезпечують стабільний розвиток бізнесу та сприяють професійному зростанню. Визначено основні етапи створення бізнес-плану, методи його адаптації до змін ринку та значення стратегічного підходу в підприємництві.