ВИКЛИКИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИРКУЛЯРНОЇ БІОЕКОНОМІКИ: УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Яремова, Марина; Тарасович, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано нормативно-правову базу ЄС, що регулює біоекономічний сектор, виокремлено ключові директиви та регламенти, які визначають стандарти екодизайну, управління біологічними відходами, використання відновлюваних ресурсів та механізми екологічного маркування біопродукції. Визначено основні перешкоди на шляху до розвитку циркулярної біоекономіки в Україні, серед яких: недостатня узгодженість нормативного регулювання, відсутність ефективної системи сертифікації, низький рівень поінформованості товаровиробників та споживачів щодо вимог біопродукції. Запропоновано концептуальну модель гармонізації національної системи маркування із європейськими стандартами, що сприятиме розширенню експортних можливостей українських виробників, підвищенню конкурентоспроможності та привабливості для інвесторів.