ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ОПЛАТИ ПРАЦІ В ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - Труш, І.Є. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження організації обліку оплати праці в державному секторі економіки в умовах трансформаційних процесів. Методика дослідження. У ході дослідження використано такі методи: діалектичний і спостереження – для визначення сутності й виявлення складових механізму організації оплати праці в державному секторі економіки;аналізу та синтезу – для обчислення динаміки мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму в Україні,а також середньої заробітної плати у регіонах України; графічний – для наочного відображення отриманих результатів; узагальнення – для формулювання висновків з проведеного дослідження. Результати. Проаналізовано розмір мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму в Україні, а також середньої заробітної плати в деяких регіонах України у 2010-2018 роках. Встановлено, що протягом 2010- 2015рр. мінімальна заробітна плата була приблизно на одному рівні з прожитковим мінімумом і лише з 2017 року спостерігалось значне її перевищення. Визначено основні тенденції та перспективи покращання обліку оплати праці в Україні. Обґрунтовано проблеми організації обліку оплати праці. Дано характеристику нормативно- правового забезпечення обліку цієї ділянки. Доведено, що бухгалтерський облік заробітної плати повинен забезпечити: суворе дотримання законодавства про оплату праці, правильну організацію обліку особового складу та робочого часу, точність нарахування заробітної плати та утримань із заробітної плати, своєчасні розрахунки з оплати праці. Наукова новизна. Обґрунтовано пропозиції щодо вдосконалення організації обліку оплати праці в державному секторі економіки, що стане запорукою ефективного функціонування апарату оплати праці працівників бюджетних установ. Практична значущість. Впровадження наукових положень даного дослідження сприяє розвитку концептуальних положень організації оплати праці як в окремих бюджетних установах, так і в державному секторі економіки загалом