ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ СТРУКТУРОЮ КАПІТАЛУ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ МЕТОДУ АНАЛІЗУ ІЄРАРХІЙ - Ілляшенко, Олена; Гордієнко, Наталія; Морар, Євген (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті обґрунтовано методичний підхід до оптимізації структури капіталу будівельних підприємств за допомогою методу аналізу ієрархій. Виходячи з мети дослідження, узагальнено теоретичні підходи до визначення капіталу та забезпечення його оптимальності на основі теорій структури капіталу, визначено перелік факторів у сфері будівництва, що впливають на формування оптимальної структури капіталу підприємств. Обгрунтовано застосування методів оптимізації структури капіталу та доведено доцільність застосування методу аналізу ієрархій на основі визначених критеріїв, що дозволяє оцінити альтернативні варіанти фінансування та вибрати оптимальну стратегію капіталовкладень. Сформовано алгоритм застосування методу аналізу ієрархій та розкрито його етапи. Встановлено, що використання даного методу сприяє підвищенню ефективності фінансового управління та адаптації підприємств до змінюваних умов зовнішнього середовища, забезпечуючи стабільний розвиток та конкурентоспроможність будівельних компаній.