HR-МЕНЕДЖМЕНТ У БАНКІВСЬКІЙ СФЕРІ: ЦИФРОВІ РІШЕННЯ ТА АНАЛІТИКА - Матвєєва, Юлія; Лук’янихін, Вадим; Опанасюк, Юлія; Богдан, Едуард; Сурмай, Галина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджується вплив цифрових технологій на управління персоналом у банківській сфері, зокрема інтеграція фронт- та бек-офісних функцій через багатофункціональні платформи. Аналіз 1353 публікацій Scopus® виявив зростання інтересу до теми після 2015 року, спричинене цифровою трансформацією банківського сектора, а після 2020 року — адаптацією до викликів пандемії COVID-19. Тематичне моделювання (VOSviwer версія 1.6.16) визначило шість основних дослідницьких кластерів: управління ризиками, економічні фактори, гендерні аспекти, управління персоналом, аналітика та кейси. Географічний аналіз показав активну участь науковців з ЄС, США та Азії. Щоб дослідити ключові аспекти управління персоналом у банківському секторі, було проведено GAP-аналіз на базі ПриватБанку. GAP-аналіз показав, що банк активно впроваджує інновації та цифрові рішення, однак кілька сфер потребують вдосконалення: адаптивність кадрової структури; доцільно запроваджувати більш гнучкі методи управління та застосовувати гнучкі підходи; вдосконалення кадрової аналітики; штучний інтелект та великі дані слід активніше використовувати для аналізу персоналу та прогнозування його ефективності; зниження стресу співробітників; необхідно розширити програми підтримки балансу між роботою та особистим життям, психологічну допомогу та оздоровчі програми; персоналізація навчання; рекомендовано впроваджувати адаптивні навчальні платформи на основі штучного інтелекту, які можуть підлаштовуватися під індивідуальні потреби співробітників; покращення комунікації в розподілених командах. розробка інтерактивних HR-платформ сприяла б кращій взаємодії між співробітниками в різних відділах. Дослідження також вивчало практики цифрових банків (Chime, Revolut, N26, Monzo, Starling Bank) і японських фінансових установ (Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Mizuho Bank), демонструючи ефективність CRM-систем, відкритих офісів і штучного інтелекту в персоналізації послуг. Результати підкреслюють важливість цифрових рішень для покращення HR-стратегій у банківському секторі та необхідність подальших досліджень у цій галузі.