ІСТОРИЧНА ТРАНСФОРМАЦІЯ СВІТОВОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ФІНАНСОВОЇ ДУМКИ ІЗ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ДО СЬОГОДЕННЯ - Шалигіна, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням еволюції світової фінансової думки від античності до сучасності, виокремлюючи основні концепції та впливові постаті кожного історичного періоду. Досліджено внесок давньогрецьких філософів, середньовічних мислителів, а також економістів епохи меркантилізму, класичної політичної економії та неокласичної школи. Особливу увагу приділено формуванню фінансової науки у XV-XVIII століттях, зокрема її зв’язку з розвитком державності та податкових систем. Представлені основні тенденції XX століття, зокрема поява монетаризму, кейнсіанства та поведінкової економіки. Окремо висвітлено розвиток фінансової науки в Україні, починаючи від Київської Русі та закінчуючи сучасним етапом становлення ринкової економіки. Узагальнено основні наукові підходи до фінансової думки та запропоновано напрями для майбутніх досліджень.