РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У ВІДБУДОВІ УКРАЇНИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК БУДІВЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ - Кришталь, Галина; Цімошинська, Оксана; Іванова, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті авторами досліджено роль міжнародних інвестицій у відбудову України, зокрема в контексті розвитку будівельної галузі. Визначено основні переваги та виклики, що виникають при залученні іноземного капіталу в умовах воєнного конфлікту. Досліджено вплив сучасних будівельних технологій, таких як інформаційне моделювання будівель (BIM), дрони для моніторингу та 3D-друк, на ефективність реалізації відновлювальних проєктів. Запропоновано стратегії для покращення інвестиційного клімату в Україні, зокрема розробку політики, спрямованої на залучення іноземних інвестицій через публічно-приватне партнерство (PPP) та залучення міжнародних фінансових інститутів. Акцентовано на важливості забезпечення стабільності, надання гарантій інвесторам та розвитку інфраструктури. Визначено, що застосування новітніх технологій у будівництві дозволяє підвищити швидкість та якість відновлення інфраструктури, знижуючи витрати та ризики.