АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ АТ «УКРЕКСІМБАНК» ЯК ОДИН ІЗ ІНСТРУМЕНТІВ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЙОГО ДІЯЛЬНІСТЮ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Ковальчук, В.Г.; Рижонков, В.А. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Аналіз фінансового стану банківської установи (АТ «Укрексімбанк») в контексті здійснення стратегічного управління її діяльністю. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано наступний інструментарій методів наукового дослідження: наукової абстракції, логічного узагальнення, порівняння та систематизації – при обґрунтуванні основних теоретичних положень та категоріального апарату; синтезу, порівняльного і статистичного аналізу – при дослідженні інформаційного забезпечення стратегічного управління; оптимізаційні методи – при оцінюванні стратегічної позиції банку на сегменті ринку банківських послуг; метод причинного моделювання – при обґрунтуванні впливу фінансових показників на стратегічне управління банку. Результати. Обґрунтовано, що ефективність фінансової діяльності банку, у першу чергу, залежить від розробленої стратегії управління. З’ясовано, що фінансовий стан банку представляє собою сукупність показників, які відображають наявність, розміщення та використання фінансових ресурсів. Проведено аналіз фінансового стану і ефективності структури капіталу АТ «Укрексімбанк» та визначено, що фінансовий стан банку за досліджуваний період покращується, що свідчить про те, що банк має врівноважену стратегію управління, дотримується її та відповідає нормативним показникам центрального апарату. Наукова новизна. Обґрунтовано пропозиції щодо вдосконалення процесу розробки стратегії управління діяльністю банку, а також проаналізовано ефективність структури капіталу АТ «Укрексімбанк» у сучасних умовах. Практична значущість. Отримані результати дослідження спрямовані на вирішення проблеми організації розробки науково обґрунтованого стратегічного управління банківською установою на прикладі аналізу власного капіталу банку.