ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МЕХАНІЗМІВ ФІНАНСУВАННЯ СТАЛОГО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА - Маслак, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням розвитку фінансових механізмів підтримки сталого сільського господарства. Проаналізовано сучасні підходи до фінансування аграрного сектору з урахуванням екологічних, соціальних і управлінських аспектів (ESG). Систематизовано ключові характеристики інструментів сталого фінансування: зелені облігації, кредити, страхування, моделі змішаного фінансування, цифрові платформи. Особливу увагу приділено українському контексту: державним програмам, кліматоорієнтованим моделям фінансування та ініціативам зеленої банківської справи. Представлено порівняльний аналіз механізмів, що забезпечують фінансову підтримку впровадження екологічно дружніх технологій та практик у сільському господарстві, з акцентом на інклюзивність, інноваційність та декарбонізацію.