УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВИМИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМИ ПІДПРИЄМСТВА: ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНИЙ АСПЕКТ - Шкромида, Надія; Лещук, Галина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто ключові аспекти формування та функціонування системи управління податковими зобов’язаннями підприємства з позиції обліково-аналітичного забезпечення. Визначено необхідність інтеграції облікової, аналітичної та контрольно-аудиторської інформації для забезпечення ефективного управління податковими зобов’язаннями, що сприяє мінімізації податкових ризиків та оптимізації податкових платежів. Обґрунтовано концептуальні підходи до побудови системи обліково-аналітичного забезпечення, що базуються на принципах законності, конфіденційності та внутрішнього контролю. Систематизовано основні методи управління податковими зобов’язаннями на основі системи обліково-аналітичного забезпечення. Визначено основні компоненти системи обліково-аналітичного забезпечення, що формується на основі облікових, аналітичних та контрольно-аудиторських даних.