ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Карбівський, Віктор (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено вплив цифровізації на функціонування системи фінансової безпеки аграрних підприємств. Проаналізовано наукові дослідження, присвячені питанням цифрової трансформації та фінансової безпеки підприємств, а також визначено ключові напрями інтеграції цифрових технологій в аграрному секторі України. Зазначено основні виклики цифрової трансформації, серед яких – кіберзагрози, залежність від стабільного інтернет-з’єднання, потреба у значних фінансових інвестиціях та можливі технічні збої. Окреслено потенційні переваги цифровізації для аграрних підприємств, включаючи оптимізацію фінансових процесів, підвищення продуктивності, скорочення адміністративних витрат та розширення доступу до міжнародних ринків. Встановлено, що ефективне впровадження цифрових рішень потребує стратегічного підходу, який включає комплексний аналіз бізнес-процесів, формування цифрової інфраструктури та підготовку кваліфікованих кадрів. Дослідження підтверджує, що цифровізація є ключовим фактором підвищення фінансової безпеки аграрних підприємств і забезпечення їхньої конкурентоспроможності в умовах цифрової економіки.