ІННОВАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ІНТЕГРАЦІЇ ТА РОЛЬ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ АКТИВНОСТІ - Ліба, Наталія; Турянчик, Юрій; Лендел, Микола (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено інноваційні стратегії розвитку бізнесу в умовах післявоєнного відновлення України з урахуванням викликів європейської інтеграції. Проаналізовано стан бізнес-середовища, визначено ключові бар’єри інноваційної активності та узагальнено можливі стратегічні підходи до трансформації підприємств. Основну увагу зосереджено на ролі малого і середнього бізнесу як драйвера економічної стабілізації. У дослідженні виокремлено пріоритетні напрями інноваційної діяльності, серед яких цифровізація, технологічне оновлення, експортна орієнтація, соціальні та екологічні інновації. Запропоновано концептуальну таблицю ризиків та стратегій інноваційного розвитку. Обґрунтовано необхідність цілісної політики державної підтримки. Отримані результати можуть бути корисними для формування антикризових заходів у сфері підприємництва.