АНАЛІЗ ВПЛИВУ МІЖНАРОДНОЇ ДОПОМОГИ НА РЕСУРСНУ БАЗУ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ - Посаднєва, Оксана; Смолієнко, Вікторія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено аналіз масштабів, джерел, структури та динаміки міжнародної фінансової допомоги, наданої Україні. Обґрунтовано, що в умовах повномасштабної війни зовнішня підтримка стала критичним чинником забезпечення платоспроможності держави. Проаналізовано динаміку грантової та кредитної підтримки з боку ключових партнерів. Визначено, що структура фінансування демонструє зміщення акценту від безповоротних грантів до кредитних ресурсів, що потенційно загрожує зростанням боргового навантаження. Наголошено на необхідності трансформації міжнародної підтримки з екстрених фінансових вливань на довгострокові інструменти сталого розвитку, з урахуванням викликів післявоєнного відновлення. Обґрунтовано необхідність підвищення ефективності координації донорських програм шляхом створення єдиної платформи управління міжнародною допомогою.