ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В УПРАВЛІННІ ЗНАННЯМИ: ТЕНДЕНЦІЇ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Шевчук, Ірина; Федоришина, Лариса; Шевчук, Любов (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі інформаційних технологій в управлінні знаннями та аналізу їхнього впливу на ефективність бізнес-процесів, наукової діяльності та освітнього середовища. Визначено, що основними способами використання інформаційних технологій в управлінні знаннями є: системи управління знаннями, платформи для спільної роботи, електронні бібліотеки та архіви, системи управління навчанням, бази знань, інструменти управління проєктами, інструменти обробки та аналізу даних, системи штучного інтелекту та машинного навчання, соціальні мережі та комунікаційні платформи. Охарактеризовано роль соціальних мереж та штучного інтелекту в процесах управління знаннями та окреслено основні ризики, які пов’язані з їхнім використанням. Узагальнено соціально-економічні вигоди компаній від використання інформаційних технологій в управлінні знаннями.