СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПОКАЗНИКІВ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНО-ГОТЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ЙОГО ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Альбещенко, Олексій; Вейц, Аркадій; Крічфалушій, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проведено ґрунтовний науковий аналіз розвитку туристично-готельного підприємництва на основі систематизації показників розвитку туристично-готельного підприємництва та його інформаційного забезпечення в умовах глобалізаційних трансформацій. Обґрунтовано теоретико-методологічні засади систематизації показників розвитку цього сектору в територіальних громадах, що включає упорядкування, класифікацію та аналітичне опрацювання ключових індикаторів, які комплексно характеризують його стан, тенденції та стратегічні перспективи. Визначено, що ідентифікація та структурування релевантних даних є необхідною передумовою для ефективного управління розвитком туристично-готельного підприємництва, формування ефективних управлінських рішень щодо реалізації довгострокових стратегій сталого розвитку. Доведено, що систематизація показників функціонування галузі є не лише інструментом моніторингу її поточного стану, а й вагомим аналітичним механізмом для забезпечення адаптивності сектора до динамічних змін економічного середовища. У статті акцентовано увагу на необхідності впровадження системного підходу до аналізу ключових показників, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності туристично-готельного підприємництва, інтеграції регіональних туристичних кластерів у глобальні економічні та культурні процеси, а також посиленню соціально-економічному розвитку територіальних громад. На основі проведеного дослідження визначено, що розвиток туристично-готельного підприємництва на основі систематизації та аналітичного опрацювання його показників є важливим чинником забезпечення сталого економічного зростання регіональної і національної економіки в умовах глобалізаційних процесів.